Η σημερινή ημέρα είναι αφιερωμένη στους αληθινούς ήρωες της ζωής! Σε αυτούς που με το που ήρθαν σε αυτό τον κόσμο, χρειάστηκε να νοσηλευτούν για να τα καταφέρουν! Η Παγκόσμια Ημέρα Προωρότητας, γιορτάζεται από το 2008, στις 17 Νοεμβρίου, με πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Ιδρύματος για τη Φροντίδα των Νεογνών.
Ας εξηγήσουμε όμως τι εννοούμε όταν αναφερόμαστε σε πρόωρο νεογνό.
Πρόωρη είναι η γέννηση ενός νεογνού, που πραγματοποιείται νωρίτερα από την 37η εβδομάδα κύησης και με βάρος μικρότερο των 2.5 κιλών.
Σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ. η κατάταξη της προωρότητας είναι:
- Όψιμα πρόωρο: 34 – 36 εβδομάδες κύησης
- Μετρίως προωρο: 32 – 33 εβδομάδες κύησης
- Πολύ πρόωρο: 28 – 31 εβδομάδες κύησης
- Εξαιρετικά πρόωρο: <28 εβδομάδες κύησης
Πόσο συχνή είναι η προωρότητα;
Περίπου 1 στα 10 παιδιά γεννιούνται πρόωρα σε όλο τον κόσμο. Στην Ελλάδα, περισσότερα από 8.000 νεογνά το χρόνο γεννιούνται πρόωρα, κάτι που αντιστοιχεί σε ένα παιδί, κάθε ώρα που περνάει.
Που οφείλεται;
Ορισμένες φορές, αιτία μπορεί να είναι μία πολύδυμη κύηση, μία λοίμωξη της μητέρας, η αυξημένη πίεση ή σάκχαρο στο αίμα. Ωστόσο τις υπόλοιπες φορές είναι πιθανόν να μην μάθουμε τι προκάλεσε τον πρόωρο τοκετό.
Ποιο είναι το πιο πρόωρο μωρό στο κόσμο;
Σύμφωνα με το Ρεκόρ Γκίνες, το πιο πρόωρο μωρό στον κόσμο που έχει επιβιώσει, είναι ένα αγοράκι από τις ΗΠΑ που γεννήθηκε την 21η εβδομάδα της κύησης και παρέμεινε στο νοσοκομείο για 275 ημέρες. Ο Κέρτις Μινς γεννήθηκε στο Μπέρμιγχαμ της Αλαμπάμα, στις 05 Ιουλίου του 2020 και ζύγιζε μόλις 420 γραμμάρια.
Τα μωβ καλτσάκια
Τα 10 ζευγάρια καλτσάκια στη σειρά, με το 1 από αυτά μικρότερο και μωβ, έχουν γίνει σύμβολα της Παγκόσμιας Ημέρας Προωρότητας, δηλώνοντας ότι σε ολόκληρο τον κόσμο 1 στα 10 μωρά γεννιέται πρόωρα.
Στις 17 Νοεμβρίου, πολλά μνημεία, κρατικά κτίρια και νοσοκομεία παγκόσμια, φωτίζονται στο μωβ χρώμα, σύμβολο της προωρότητας.
Πυραλεμίδης Στέργιος
Λογοθεραπευτής NDT – NMES
Εξειδικευμένος θεραπευτής στη Νευροεξελικτική Αγωγή Bobath
Comments are closed