Ώρες λειτουργίας:
Δευ – Παρ 13:30-21:00

Για ραντεβού καλέστε: 2510 839 195

Ώρες λειτουργίας: Δευ – Παρ 12:00-21:00

Για ραντεβού καλέστε: 2510 839 195

Ας μιλήσουμε για τις πιπίλες! 5+1 ερωτήσεις που κάνουν οι γονείς!

1. Γιατί το μωρό μου ηρεμεί όταν έχει την πιπίλα στο στόμα;
Στα βρέφη αρέσει να χρησιμοποιούν πιπίλα γιατί τους θυμίζει ότι είναι στη μήτρα. Στην πραγματικότητα το πιπίλισμα είναι μία από τις πέντε αισθήσεις της μήτρας, που είναι ικανές να ενεργοποιήσουν το έμφυτο αντανακλαστικό της ηρεμίας.
2. Κάνει καλό η χρήση της πιπίλας;

Σύμφωνα με την Αμερικάνικη Παιδιατρική Ακαδημία, η χρήση της πιπίλας μειώνει τον κίνδυνο του συνδρόμου αιφνίδιου θανάτου. Ο λόγος; Κατά το πιπίλισμα δημιουργείται χώρος γύρω από το στόμα και τη μύτη, για την εισροή αέρα, εξασφαλίζοντας με αυτό τον τρόπο αρκετό οξυγόνο.

3. Σε ποια ηλικία πρέπει να ¨κόψει¨ την πιπίλα;

Οι ειδικοί συμφωνούν ότι οι πιπίλες είναι κατάλληλες για να καταπραϋνουν τα μωρά. Ωστόσο, οι παιδοδοντίατροι συνιστούν να περιορίσετε το χρόνο της πιπίλας στην ηλικία των δύο ετών και να τον εξαλείψετε πρωτού κλείσει το τέταρτο έτος, για να αποφύγετε οδοντικά προβλήματα.

4. Γιατί να σταματήσω να δίνω πιπίλα στο παιδί μου;

Η παρατεταμένη χρήση της πιπίλας, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για επαναλαμβανόμενες μολύνσεις των αυτιών, διαταραχές της ομιλίας, (για παιδιά άνω των δύο ετών), εξώθηση της γλώσσας, μόνιμη κακή ευθυγράμμιση της γνάθου και των δοντιών (για παιδιά άνω των τεσσάρων ετών).

5. Νίωθω ότι δεν μπορεί πλέον να αποχωριστεί την πιπίλα του. 

Γιατί συμβαίνει αυτό;Είναι αρκετά χρήσιμο να γνωρίζετε ότι όταν το μωρό σας φτάσει στην ηλικία των εννέα μηνών, θα έχει αναπτύξει μία συναισθηματική προσκόλληση με την πιπίλα του. Αυτό δεν σημαίνει πως θα πρέπει να πιέσετε το μωρό σας να την αποχωριστεί, απλώς θα πρέπει να είσαστε προετοιμασμένοι πως μετά από αυτή την ηλικία θα είναι πιο δύσκολο να απαλλαγείτε από αυτήν.

6. Με τι μπορώ να αντικαταστήσω την πιπίλα;

Κάθε παιδί βρίσκει την ηρεμία του με διαφορετικό τρόπο. Ενδεικτικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μασητήρια, παιχνίδια κούνιας, παιχνίδια τύπου pop-it, κουβερτάκι ασφαλείας.

Πυραλεμίδης Στέργιος

Λογοθεραπευτής NDT – NMES

Εξειδικευμένος θεραπευτής στη Νευροεξελικτική Αγωγή Bobath

Comments are closed