Η αλλαγή στην ομιλία ενός παιδιού μετά την άφιξη ενός νέου μέλους στην οικογένεια, είναι συνηθισμένη και μπορεί να οφείλεται σε διάφορους λόγους:
1. Ανταγωνισμός για προσοχή: Το μεγαλύτερο παιδί ενδέχεται να αισθανθεί ανταγωνισμό για την προσοχή των γονιών του και αυτό μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο που επικοινωνεί και συμπεριφέρεται.
2. Μίμηση: Τα παιδιά συχνά μιμούνται τη συμπεριφορά των μικρότερων αδερφών, συμπεριλαμβανομένης της επικοινωνίας τους.
3. Ανάγκη για προσοχή: Το μεγαλύτερο παιδί μπορεί να αναζητά περισσότερη προσοχή και επικοινωνία από τους γονείς, ιδίως εάν αισθάνεται ανασφάλεια ή ανταγωνισμό.
Συνεχίστε να έχετε ανοικτή επικοινωνία με το μεγαλύτερο παιδί, να του δείχνετε αγάπη και προσοχή και να του εξηγείτε τις αλλαγές που συμβαίνουν στην οικογένεια. Επιπλέον, προσπαθήστε να δώσετε στο μεγαλύτερο παιδί περεταίρω χρόνο και προσοχή όταν αυτό είναι απαραίτητο.
Τι μπορώ να κάνω για να βοηθήσω;
Εδώ είναι μερικές συμβουλές, για να υποστηρίξετε το παιδί σας κατά τη διάρκεια αυτής της αλλαγής:
1. Αφιερώστε χρόνο στο να μιλάτε με το παιδί σας και να το ακούτε. Ρωτήστε το για τα συναισθήματά του και τις σκέψεις του.
2. Εξηγήστε στο παιδί ότι η άφιξη του μικρότερου αδερφιού είναι μια φυσιολογική αλλαγή και ότι εσείς το αγαπάτε και του δίνετε σημασία όπως πάντα.
3. Κάντε κοινές δραστηριότητες που απολαμβάνετε μαζί με το παιδί σας, ώστε να δημιουργήσετε θετικές εμπειρίες.
4. Αφιερώστε ποιοτικό χρόνο με το παιδί σας, ακόμα και αν αυτός είναι περιορισμένος, καθησυχάζοντας το ότι είναι για εσάς ξεχωριστό και αγαπημένο.
5. Ενθαρρύνετε το παιδί σας να είναι ανεξάρτητο και να ανακαλύπτει τα ενδιαφέροντά του.
6. Δείξτε στο παιδί σας ότι το αγαπάτε ανεξαρτήτως της νέας κατάστασης και ότι είστε εκεί για να το υποστηρίξετε.
Αυτές οι πρακτικές μπορούν να βοηθήσουν το παιδί σας να προσαρμοστεί στη νέα κατάσταση και να νιώσει ασφάλεια και αγάπη στην οικογένειά του.
Πυραλεμίδης Στέργιος
Λογοθεραπευτής NDT – NMES
Εξειδικευμένος θεραπευτής στη Νευροεξελικτική Αγωγή Bobath
Comments are closed