Ώρες λειτουργίας:
Δευ – Παρ 13:30-21:00

Για ραντεβού καλέστε: 2510 839 195

Ώρες λειτουργίας: Δευ – Παρ 12:00-21:00

Για ραντεβού καλέστε: 2510 839 195

Γιατί τα παιδιά καθυστερούν να μιλήσουν; 

Η καθυστέρηση στο λόγο μπορεί να οφείλεται σε πολλούς παράγοντες. Ορισμένα παιδιά απλώς χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να αναπτύξουν τις γλωσσικές δεξιότητες τους. Αυτό μπορεί να είναι φυσιολογικό και να επιλύεται με την πάροδο του χρόνου. Γενετικοί ή περιβαλλοντικοί παράγοντες, καθώς επίσης και η καθυστερημένη ανάπτυξη των αρθρωτών (όργανα που συμμετέχουν στην ομιλία), μπορεί να επηρεάσουν την ανάπτυξη του λόγου.

Πως μπορώ να βοηθήσω ως γονιός;

Ως γονιός, υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να υποστηρίξετε το παιδί σας στην ανάπτυξη της γλωσσικής του δεξιότητας:

1. Επικοινωνία: Αφιερώστε χρόνο για να επικοινωνείτε με το παιδί σας. Συνομιλήστε μαζί του, ακούστε το και απαντήστε στις ερωτήσεις του.

2. Διάβασμα: Διαβάστε βιβλία και παραμύθια στο παιδί σας. Το διάβασμα προωθεί την ανάπτυξη του λόγου και ενισχύει το λεξιλόγιο.

3. Επιτρέψτε τη συνεργασία: Αναπτύξτε δραστηριότητες που απαιτούν συνεργασία, όπως παιχνίδια προσομοίωσης και ρόλων. Αυτές οι δραστηριότητες ενθαρρύνουν την επικοινωνία.

4. Ρουτίνα: Δημιουργήστε μια σταθερή ρουτίνα για το παιδί σας, καθώς η προβλεψιμότητα μπορεί να βοηθήσει στην ασφάλεια και την επικοινωνία.

5. Ενθάρρυνση: Επαινέστε το παιδί σας όταν προσπαθεί να μιλήσει, ακόμα και αν κάνει λάθη. Η θετική ενίσχυση ενθαρρύνει την προσπάθεια.

6. Επίσκεψη σε ειδικούς: Αν ανησυχείτε για την καθυστέρηση στον λόγο, συμβουλευτείτε έναν λογοθεραπευτή ή παιδίατρο για αξιολόγηση και συμβουλές.

Η στήριξη και η αγάπη των γονιών είναι κρίσιμες για την ανάπτυξη της γλωσσικής δεξιότητας ενός παιδιού, οπότε συνεχίστε να το υποστηρίζετε και να εργάζεστε μαζί του.

Ποτε πρέπει να ανησυχήσω;

Η καθυστέρηση στο λόγο μπορεί να είναι φυσιολογική και να επιλυθεί με την πάροδο του χρόνου. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα σημάδια που μπορούν να υποδείξουν ότι πρέπει να ανησυχήσετε και να ζητήσετε αξιολόγηση από κάποιον επαγγελματία της υγείας για το παιδί σας:

1. Καθυστέρηση πολύ μεγαλύτερη από την αναμενόμενη: Αν το παιδί σας δεν αρχίσει να μιλάει καθόλου ή αν καθυστερεί πολύ πέραν των συνηθισμένων χρονικών πλαισίων, μπορεί να είναι απαραίτητο να αξιολογηθεί.

2. Απουσία προόδου: Εάν το παιδί σας φαίνεται να μην προοδεύει στο λόγο, δεν αποκτά νέες λέξεις ή δεν βελτιώνει την κατανόηση της γλώσσας, αυτό μπορεί να είναι ανησυχητικό.

3. Απομόνωση: Εάν το παιδί σας φαίνεται να αποφεύγει την επικοινωνία, δεν δείχνει ενδιαφέρον για την επικοινωνία με άλλα παιδιά ή ενήλικες, αυτό μπορεί να είναι ένα άλλο σημάδι ανησυχίας.

Σε κάθε περίπτωση, εάν παρατηρήσετε οποιοδήποτε από αυτά τα σημάδια, συνίσταται να συμβουλευτείτε έναν παιδίατρο ή ένα λογοθεραπευτή προκειμένου να αξιολογήσετε την κατάσταση και να λάβετε τις κατάλληλες συμβουλές και υποστήριξη. Η πρώιμη παρέμβαση μπορεί να είναι κρίσιμη για τη βελτίωση των γλωσσικών δεξιοτήτων του παιδιού σας.

Πυραλεμίδης Στέργιος

Λογοθεραπευτής NDT – NMES

Εξειδικευμένος θεραπευτής στη Νευροεξελικτική Αγωγή Bobath

Comments are closed