Όλο και πιο συχνά στις μέρες μας ακούμε αυτή τη φράση! Ίσως οι γρήγοροι ρυθμοί της ζωής; Ίσως στην αρχή φαντάζει εύκολο και αποτελεσματικό; Ωστόσο, πόσο σωστό και πόσο κατάλληλο είναι;
Τα κινητά τηλέφωνα μπορεί να είναι εθιστικά για οποιονδήποτε και ακόμα περισσότερο για τα παιδιά. Ενώ οι ενήλικες μπορούν να αντισταθούν στην ανάγκη χρήσης της τεχνολογίας, τα παιδιά το βρίσκουν δύσκολο να τη περιορίσουν. Όταν τα παιδιά έρχονται σε επαφή με τα κινητά τηλέφωνα κατά τη διάρκεια του φαγητού, το αντιλαμβάνονται ως κίνητρο για το φαγητό. Το κάνουν συνήθεια και είναι δύσκολο να το αποχωριστούν.
Η πρώιμη παιδική ηλικία είναι η περίοδος στην οποία τα παιδιά μέσω δημιουργικών δραστηριοτήτων, αναπτύσσουν τον εγκέφαλό τους και βελτιώνουν τις γνωστικές τους ικανότητες. Σημαντικό είναι να γνωρίζετε πως η προσκόλληση σε κινητές συσκευές έχει ως αποτέλεσμα δυσκολίες στη μάθηση και στην ανάπτυξη.
Κάποιοι από τους λόγους για τους οποίους θεωρείται μη σωστό να τρώνε τα παιδιά ενώ κοιτάζουν οθόνες είναι:
Τρώνε λιγότερο: Σε αντίθεση με τους ενήλικες, οι διατροφικές συνήθειες των παιδιών είναι πολύ διαφορετικές και καθορίζονται από πολλούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων της γεύσης και της εμφάνισης των τροφών. Όταν τα παιδιά βρίσκονται κοντά σε συσκευές, αφοσιώνονται σε αυτές και δεν νιώθουν την όρεξη να φάνε.
Μασάνε λιγότερο: Όταν τα παιδιά παρακολουθούν μια εκπομπή ή παίζουν ένα παιχνίδι στο κινητό ενώ τρώνε, όλη η προσοχή τους επικεντρώνεται στην οθόνη και λιγότερο στο να μασάνε. Μπορεί ακόμα και να μην μασήσει καλά την τροφή του ή να μην αντιληφθεί ότι μασάει λιγότερο καθώς η προσοχή του είναι πλήρως στην οθόνη.
Απόσπαση προσοχής: Όταν τα παιδιά κοιτάζουν τηλεόραση, κινητό τηλέφωνο, tablet ή άλλες οθόνες κατά τη διάρκεια του φαγητού, η προσοχή τους αποσπάται από τη διαδικασία του φαγητού. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ανεπαρκή επίγνωση της ποσότητας τροφής που καταναλώνουν και να μην απολαμβάνουν πλήρως τα γεύματα.
Ανεπαρκής ανάπτυξη των τροφικών συνηθειών: Η συνήθεια να τρώνε μπροστά από τηλεόραση ή άλλες οθόνες μπορεί να οδηγήσει σε μη ισορροπημένες διατροφικές συνήθειες. Τα παιδιά μπορεί να προτιμούν επεξεργασμένα τρόφιμα, υψηλά σε λιπαρά και ζάχαρη, καθώς αυτά συνήθως συνοδεύουν την κατανάλωση οθονών.
Έλλειψη κοινωνικής αλληλεπίδρασης: Το φαγητό είναι μια κοινωνική δραστηριότητα που προάγει την επικοινωνία, την αλληλεπίδραση και τη συναισθηματική σύνδεση μεταξύ των μελών της οικογένειας. Όταν τα παιδιά απομονώνονται μπροστά από τις οθόνες τους κατά τη διάρκεια του γεύματος, χάνουν την ευκαιρία να απολαύσουν αυτήν την κοινωνική διάσταση του φαγητού.
Κρατήστε μακριά λοιπόν τις συσκευές, διατηρείστε υγιείς διατροφικές συνήθειες και προωθήστε την οικογενειακή επικοινωνία.
Πυραλεμίδης Στέργιος
Λογοθεραπευτής NDT – NMES
Εξειδικευμένος θεραπευτής στη Νευροεξελικτική Αγωγή Bobath
Comments are closed